22 March 2010

Lola Itu Gila

malam khamis.hari itu 12 haribulan.bulan mengambang terang.manusia mula berehat.dari kepenatan rase peluh berkerja.dari rase hiruk pikuk suare bandar.mereka mahukan sebuah ketenangan.televisyen di biar buka.melihat tanpa tumpuan.mereka berkhayal.berimaginasi.

"bawa kan aku terbang! bawa kan aku terbang!"

tiba satu suara memecah tembok khayal mereka.terpaku melihat televisyen.oh.cerita gila.apa mugkin manusia punya kuasa untuk terbang? dalam khayalan mungkin.

itu lola.kecil.punya lesung pipit di pipi.mata bulat.ada tahi lalat di pipi sebelah kanan.rambut nya panjang.lola cantik.kulit seakan akan orang eropah.tapi darah lola kepunyaan bangsa timur tengah.palestin.lola anak palestin.pindah di malaysia.mahu mengubah nasib negara nya.mahu mengusir israel laknat dari bumi suci itu.cita cita beliau tinggi.

pernah lola di kata kn gila.lola menentang habisan mereka yang bersekutu dgn mereka.yang mnyebarkan idea gila tentang mereka.mereka penipu besar.bangsa yang mereka anggap plng agung.israel.manusia yang betopengkan syaitan.yang sembunyi di balik perasaan syaitan.mereka kejam.

dan bumi malaysia hanya melihat di dalam takuk ketakutan.hanya tahu bersuara.tapi belum tentu suara gema itu smpi di pelusuk telinga syaitan manusia itu.mereka senang menghantar bedilan.mereka lenang membunuh yang tak berdosa.dan mereka menang dalam pejuangan sia sia.hanya untuk sebidang tanah yang mereka anggap bumi mereka.dan kita? melihat.ya.hanya melihat.

lola sekarang gila.
lola sekarang menuntut waktu.
lola sekarang mahu kan ketenangan.
lola tak punya siapa.
apa lagi apa.

lola gadis siuman.
lola gadis tragis.
lola gadis pilu.
menuntut keaman.
menuntut perjuangan.
berilah beliau peluang.
jangan di usir gadis malang itu.
kerana.
sudah pasti lola juga saudara kita.

lola itu gila.

No comments: