15 March 2010

Cerita Budak Kecil Di Jamban Kayu

ye. mmg itu sebuah lumrah.di mane yang pandai akan di sanjung tggi.menggunung.bak intan.bak permate.bak sebuah lautan emas yang punya bnyk hasil.make tak hairan lah.andai yang bodoh ini ttp benar di sini.umpama tiada hasil yang dpt.umpama hasil tuaian yang rugi.umpama bunga layu.tak sempurna.

mereka mahu smpurna bukan? ya.sye dpt lihat.dari raut wajah si penipu gila.si pembohong munafik.mereka berlegar legar mencari manusia pandai.sempurna.meraka mahu sanjung.mahu sujud.mahu berbakti buat mereka.ya.mereka bangsat.mereka ttp benar bohong.barangkali mencari ikhtiar hdp.menumpang diats kesenangan org.meraka penipu.tipu belaka.lautan wajah si pendusta.saye dpt lihat.

lihat saje.si bodoh itu dihina.si bodoh itu di caci.di buang jauh jauh.mereka rakus.di mana sifat kemanusiaan.di mana? ade! dihati si penipu gila.sanjungan diberi konon.sebelum berjuang.mereka lah yang menyokong.mereka lah yang menyanjung si bodoh ini.mereka menagih simpati.mereka bersifat baik.tapi akhiranya.mereka terang penipu gila.

lumrah manusia berjuang.harus punya kalah.harus punya menang.tapi andai kalah.jangan harap kau akan di sanjung.malah kau akn di hina.sehina hina nya.kau dpt lihat.umpama pedang kosong yang tak bermata.sape mahu? kau dicaci.dan ketika itu.kau seorg.tak punya teman.tak punya sahabat.kau berjuang dlm kegagalan sndiri.mereka tidak lihat usaha kau.mereka tidak hargai usaha kau.,mereka hanya mahukan sebuah kemenangan.ya! kemenangan.andai kau tak bwa itu pulang.bersedia.kau akn dihina.

umpama bunga.andai bunga itu plng mekar sehebat ros.warna sehebat mawar.bauan sehebat bunga matahari.tumbuh subur umpama teratai.bunga itu akan disanjung.bunga itu akan dihidu.bunga itu akn menarik setiap yang melihat.dan bunga itu lah daya penarik buat lebah hinggap utk madu nya.tapi.andai bunga itu plng layu.plng buruk warna nya.plng busuk bau nya.plng tidak subur.dan bunga itu lah.dipandang hina.tidak dihidu bau nya.tidak akn menarik sesiapa utk melihat.apa lagi lebah.dan bunga itu mati.hapus dlm kegagalannye utk tumbuh.kerana.bunga itu tidak pernah di beri peluang.

umpama manusia.liku hidup.sejarah berjuang.duka suka.gembira.tapi syg.tak pernah diberi peluang.hanya lihat dpn mate.tak prnh hrgai yg dibuat belakang mate.sye sedih sejujurnya.ye.aiman sedih sejujurnya.

aku lah hama.
aku lah hina.

3 comments:

Anonymous said...

Gagal sekali bukan bermaksud gagal selamanya . Dare to fly and touch the sky ! Kejar impian anda selagi termampu kerana kejayaan yang sempurna datang daripada usaha yang gigih . Hadapi sagala cabaran tanpa rasa gentar ! Sentiasa berfikiran positif terhadap orang di sekeliling anda kerana berfikiran jauh itu akan membawa kebahagiaan , kesenangan dan kejayaan yang berkekalan .

ribut said...

anonymous:anda bkn bearda di tmpt sye.

Anonymous said...

Betul , saya tidak berada di tempat anda . Tapi , itu bukan alasan untuk anda menidakkan kenyataan saya . FACE YOUR CHALLENGE WITH NO FEAR ! DO NOT GAVE UP SO EASILY ! PEOPLE WILL LOUGH AT YOU ! KEEP WORKING TO PROVE THAT YOU CAN SUCCESS !