19 February 2011

Rebel (Projek Untuk Anak Anak Mak)

bila dah malam, mulalah fikir tentang esok. dan bila esok, mulalah fikir tentang hadapan. bosan. manusia tetap dengan rutin yang sama.

hai, nama saya Alexandria, mama kata nama saya begitu sebab darah saya sudah sebati dengan orang barat, manakala sifat saya sudah sebati dengan ketimuran. dan untuk kamu kamu pasti sudah dapat tangkapkan, saya ini melayu campur. tapi mama tak pernah bagitahu saya campur dengan bangsa apa.

dalam hati saya ada taman, tak banyak bunga. tapi saya tetap panggil taman. saya tanamkan bunga harapan, tanamkan bunga iman, dan tanamkan bunga akhlak. harap kembang satu hari nanti. kembang jadi mekar, anak mamakan.

mula hidup ditanah utara nun jauh sana, sampai saya dah pertengahan umur kanak kanak. mama dengan ayah ajak pindah ditengah kota yang paling art pernah saya sampai. orang panggil pekan koboi. tempat ni paling true dalam lipatan sejarah. hanya orang orang termampu sahaja dapat hidupkan kota ini. dapat bertahan dalam kota ini. nak lihat pembanggunan memang tak dapat la yob!

masa kecik lagi saya sudah terbiasa hidup di bawah ketiak mama, so kalau pergi mana mana. saya pasti dengan mama. yelah. anak mamakan.

tapi bila pindah ke kota paling art, saya mula fikirkan diri sendiri. hala tuju saya kemana, mungkin bunga bunga dalam hati dah kembang matang, dan otak bisa cerna fikir orang kelas pertama. matang. bila semua ini ada, saya bisa sahaja berdikari. hidup susah, hidup seorang. hidup tak makan pun pernah saya rasakan.

masa saya dimasukkan ke sekolah, mama ada pesan.

"alex, ini bukan lagi budaya utara yang alex pernah belajar dulu"

"maksud mama?"

"ya, ini bukan tempat kita. bukan tempat alex. dan bukan juga tanah lahir alex mahupun mama, so, be nice. make friend ok? lupakan hari hari alex di sana. dan fikirkan hadapan. dan sekolah ini dan masa masa yang akan datang. adalah hadapan alex"

"but mama.." saya seakan mahu membantah.

"no no no, i'm your mother. and i know, what's good for you"

"ok mama"

dan pertengahan umur remaja saya, 19 tahun. saya tetap dikota ini. membesar disini.

sejak saya hidup ini. tak ramai pun yang kenal saya, yela. sapa nak kenal orang macam saya. muka sampah, hati batu. yedop?

lagi pun, saya tak ramai kawan. yang sedikit sedikit inilah yang saya jaga.

"kau nak join kami buat projek tak?" tanya minz

"projek apa" saya membalas.

"projek boiiikkkk punyaaa"

saya diam, tapi orang macam minz ini saya sudah kenal. takpa. saya diamkan dulu. ambil rokok sebatang dan cucuhkan apinya. asap naik.

"siapa lagi yang ada?"saya mulakan kata.

"kawan kawan kita, 4 orang semuanya. campur kau 5"

"nanti aku fikir"

"ingat, projek ni buat orang macam kau pun tak senang duduk. orang sekarang tak faham art"

balik dari mamak, saya terus masuk tidur. malam itu saya fikir dalam. dan yang pasti malam itu harap saya dapat mimpi. cukuplah bagi petunjuk yang buat saya setuju atau tidak.

mata lelap, tidur.

---------------

Ini projek, aku selitkan tanda harga untuk manusia yang menghargai tulis aku.

tapi sekarang aku kurang pasti,
apa ada lagi rasa itu dalam diri setiap mereka.

No comments: