07 July 2014

Pertemuan Terakhir.

"Barang kamu dah siap?" Kata Ibu Aishah sambil melihat anaknya Tengku Amira sedang bersiap. Ada pilu di wajah tua ini.

Tengku Amira tidak menjawab, hanya memandang wajah ibunya. Dia sedang menyiapkan bagasi. Melipat dua tiga helai baju yang tinggal dan menyusun buku buku yang dia mahu bawa selama peninggalannya nanti. Lalu dia ambil beg kedua yang isinya adalah buku buku, dia ambil buku buku yang dia susun tadi dan letak di dalam beg. Buku buku ini penting, kalau dia tertinggal mungkin dia tidak dapat siapkan kertas kajiannya nanti.

Waktu pagi tiba lagi pada musim panas tahun ini, sejuk yang dirasa hingga ke tulang ini hanyalah sementara kerana pada jam 10 pagi nanti rasa bahang dari matahari akan menabur. Tengku Amira adalah anak tunggal yang kehilangan ayah 6 bulan yang lalu. Selepas kehilangan ayah, dia seolah manusia buta yang hilang tongkatnya. Seolah bayi yang baru berlatih untuk berjalan, kerana baginya ayah adalah segala.

"Semua barang sudah siap?" Ibu Aishah bersuara lagi. Kali ini kedengaran sayu di hujung suaranya. Mungkin dia tak relakan perpisahan di waktu waktu genting begini.

"Sudah Ibu, saya mahu periksa sekali lagi. Takut takut ada yang tinggal." Tengku Amira membelek beg kecil yang dia letak di sisi kerusi. Di dalamnya ada tiket penerbangan ke Istanbul, Turki. Dia membelek tarikh dan waktu perjalanan. Selepas puas dengan apa yang dia lihat. Dia bingkas bangun, melihat jam di dinding kayu.

"Mari nak, kita minum dahulu. Ibu ada siapkan sarapan untuk kamu. Kamu bertolak jam 10 bukan?" tanya Ibu Aishah  sambil memegang tangan anaknya keluar dari bilik.

"Ya bu." Jawab Tengku Amira sambil senyum memandang wajah tua ibunya.

Sejuk pagi dirasa hingga ke tangan anaknya, di pandang dengan rasa sayu dan hiba. Ini adalah perpisahan yang tidak sepatutnya berlaku di waktu waktu genting begini.

Ibu Aishah menghidangkan milo panas dan roti bakar. Suasana sunyi bertandang menemani mereka di meja makan, hanya kedengaran bunyi cawan yang berlaga dengan pinggan. Tengku Amira seolah mahu menikmati sarapan terakhir sebelum dia berangkat ke Istanbul, Turki meninggalkan ibunya seorang diri.

"Kenapa Turki?" Ibu Aishah mula bicara, memecah sunyi yang tadi bertandang di meja makan.

"Saya mahu tamatkan kertas kajian saya," Tengku Amira menjawab, sambil mulutnya di kunyah roti bakar yang di salut planta.

"Kenapa tidak disini?"

"Ibu, saya mahu cari pengalaman, mahu berbakti di bumi tuhan."

"Di sini juga kamu boleh berbakti atau sebenarnya kamu mahu lari?"

Tengku Amira tidak menjawab pertanyaan akhir Ibu Aishah, dia seolah tidak mahu berdebat. Ini adalah keputusan yang dia ambil. Tapi bagi Ibu Aishah, ini adalah perpisahan yang dia tidak relakan di waktu waktu dia memerlukan.

"Ibu katakan sesuatu boleh?" dia memegang hujung jari Tengku Amira, di pandang pada wajah anak yang dia bela dari kecil hingga dewasa.

Tengku Amira hanya angguk, sambil mata mereka bertemu.

"Ibu tahu, selepas perginya ayah. Kamu seperti hilang punca. Seperti hilang diri kamu. Kamu bukan lagi Tengku Amira yang ibu tatap setiap pagi, yang ceria tak di makan waktu. Tapi nak, bukankah kerja mencabut nyawa itu kerja tuhan. Apa kamu tidak redha?" Ibu Aishah menangis.

"Saya tidak lari ibu, dan saya juga tidak menidakkan kerja tuhan. Malah saya redha dan bersyukur atas pemergian ayah, bukankah syukur makhamnya lagi tinggi dari sabar? Saya cuma penat, dirundung kesedihan tentang masa silam. Masa silam telah membunuh sedikit sebanyak masa depan, saya penat." Jawab Tengku Amira sambil menahan sedu.

"Ibu izinkan kamu pergi tapi di sini juga kamu bisa hilangkan kisah silam nak, disini dengan ibu."

"Sabarlah ibu, saya pergi tidak lama. Usai kertas kajian sejarah saya, saya akan pulang. Tapi sekarang, biarlah saya mencari damai di tempat orang. Mungkin benar, ada sejarah yang kita perlu kenangkan dan ada sejarah yang baik kita tinggalkan." Jawab Tengku Amira sambil mengukir senyum di bibirnya.

Ibu Aishah tidak menyambung bicara, dia hanya tunduk menyapu air mata yang jatuh. Lalu dia memandang sambil tersenyum melihat anaknya. Mungkin ini senyum paksa yang Ibu Aishah buat. Mungkin juga senyuman yang dia tak relakan pemergian anaknya.

Bunyi hon kereta memecah sunyi di meja makan, Abang Rizal anak saudara Ibu Aishah telah sampai di hadapan pintu pagar. Dia akan membawa Tengku Amira ke lapangan terbang.

Tengku Amira berjalan ke luar dari rumah sambil di iring Ibu Aishah, sampai di kereta Abang Rizal menyambut beg yang di angkat Tengku Aishah dan memasukkannya di dalam perut kereta.

Tengku Amira memegang tangan Ibu Aishah kuat kuat, di lihatnya dengan puas muka tua itu sebelum berangkat. Ada air mata yang jatuh di saaat mereka memandang satu sama lain. Tengku Amira mencium tangan Ibu Aishah dan Ibu Aishah mencium dahi anaknya. Mereka berpelukan, buat kali terakhir.

"Halal kan apa yang kurang ibu, maafkan salah silap saya. Tunggu saya pulang. " Kata Tengku Amira sebelum dia masuk ke dalam perut kereta dan berangkat ke lapangan terbang.

Ibu Aishah tidak berkata sepatah, hanya melambai tangannya sebagai tanda selamat tinggal.

No comments: